Det radioaktive slagget ved Søve gruver
Bilder viser AS Norsk Bergverks anlegg ved Søve gruver.
AS Norsk Bergverks anlegg ved Søve gruver.

Det radioaktive slagget ved Søve gruver

NND (Norsk nukleær dekommisjonering) har i dag ansvaret for å rydde opp det radioaktive Søve-slagget etter AS Norsk Bergverks virksomhet på 1950- og 60-tallet

Forfatter: Tor Espen Simonsen

Publisert: 19 nov, 2023

-

Oppdatert: 10 des, 2023

Les kortversjon av denne teksten

  • NND har ansvaret for å rydde opp radioaktivt avfall (slagg) etter AS Norsk Bergverks virksomhet på 1960-tallet.
  • Målet er å gjøre området trygt for bruk for befolkningen og miljøet.
  • Det radioaktive materialet stammer ikke fra selve gruvedriften, men fra produksjonen av ferroniob, en legering av jern og niob.
  • Slagget fra denne prosessen inneholder forhøyede konsentrasjoner av uran og thorium. I dag er avfallet blandet med andre materialer og delvis tildekket.
  • DSA (Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet) krever permanent sikring av restmaterialet, og NND fikk i 2020 ansvaret for oppryddingen.
Les mer

Målsettingen er ifølge NND å sikre at området kan brukes uten begrensninger og at avfallet ikke lenger fører til ulempe for befolkning og miljø. 

Det er viktig å minne om at den radioaktive slagghaugen ikke stammer fra selve gruvedriften eller fremstillingen av niob-råstoff.

Regiongeolog Sven Dahlgren (2005) sier det er et skille mellom restavfall etter grubedriften (avgang) og produksjonsavfall (slagg) fra fremstillingen av det metallurgiske produktet ferroniob. Avgangen* fra gruvedriften og fremstilling av niobråstoff har ikke før til radioaktivt avfall. 

Det radioaktive slagget er avfall fra den industrielle produksjonen av ferroniob i perioden 1958-1965. Ferroniob ble laget i en metallurgisk prosess hvor det ble fremstilt en legering av jern (40%) og niob (60%). Dette gjøres det blant annet rede for i regiongeolog Sven Dahlgrens rapport fra 2005

Kart over Søve gruve som viser hvor det radioaktive avfallet er plassert.
Kart over Søve gruve som viser hvor det radioaktive avfallet er plassert. Kart: Sven Dahlgren, 2005.

I produksjonen av ferroniob ble de naturlige grunnstoffene uran og thorium konsentrert opp til et unaturlig nivå i slagget som ble deponert i en skråning utenfor verkstedbygget, samt på et annet område med konsentrasjon (vaskerijorda), oppgir NND. 

I dag er slagget blandet med andre materialer og er delvis tildekket. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anser at aktivitetsnivået i området ved den nedlagte gruven er så høyt at det må gjennomføres permanent sikring av deler av restmaterialet. Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) ble 14.3.2014 pålagt av Statens strålevern (nåværende DSA) å finansiere og gjennomføre opprydningen i Søve gruver. 1.1.2020 fikk NND i oppdrag av NFD å ta over ansvaret for oppryddingen i Søve gruver.

Les mer om NNDs arbeid for å rydde opp her. 

Flyfoto som viser AS Norsk Bergverk på 1960-tallet.
Flyfotoet viser AS Norsk Bergverk på 1960-tallet, der slagghaugen er markert med grønn ring. Foto: 1881.no