Hva brukes sjeldne jordarter til?
Illustrasjon for bruk av sjeldne jordarter.

Hva brukes sjeldne jordarter til?

Vi moderne mennesker har gjort oss avhengig av teknologi som lages ved bruk av sjeldne jordarter. I tillegg er disse råvarene helt nødvendige byggesteiner i et samfunn som skal baseres på fornybar energi og grønne løsninger.

Forfatter: Tor Espen Simonsen

Publisert: 14 nov, 2023

-

Oppdatert: 28 des, 2023

Sjeldne jordarter brukes blant annet for å lage flatskjermer, smarttelefoner, datamaskiner, elbiler, vindmøller, batterier, solceller og LED-lys, men også våpensystemer, jetmotorer, smarte missiler, nattsynteknologi og stealthteknologi*.

I årene fremover forventes det en sterk økning i etterspørselen av sjeldne jordarter. Dette henger sammen med veksten i verdens folketall og dyptgripende prosesser – som digitalisering og det grønne skiftet. Sikkerhetspolitiske spenninger og militær opprustning vil dessuten bidra i samme retning.

Illustrasjonen viser en el-bil som lades.

Klima og energi

Det grønne skiftet* vil innebære økt behov for en bestemt gruppe metaller og mineraler. Vi snakker da om råvarer som er «absolutt uunnværlige i klima- og miljøvennlig energiproduksjon, mineraler som brukes direkte i miljøøyemed, og stoffer som sikrer effektiv produksjon av teknologi med et minimum av inngrep og forbruk», for å låne NGUs beskrivelse.

Grunnstoffer og mineraler som er nødvendige for å elektrifisere industri- og transportsektoren kalles gjerne «grønne mineraler», som kobber, grafitt, litium, fosfat, titan olivin, kvarts (solcelleråstoffer) og sjeldne jordarter.

Konkret eksempler

Små forskjeller i atomstruktur i de ulike sjeldne jordartselemetene gir dem forskjellige optiske, elektriske, metallurgiske og magnetiske kvaliteter. Råvarene kan derfor brukes i et bredt spekter av industrielle applikasjoner.

Deres fysiske og kjemiske egenskaper gir verdifulle effekter selv når små mengder kombineres med andre materialer: 

  • Yttrium, europium og terbium brukes eksempelvis i  fosfor som inngår i alle typer flatskjermer.
  • Glassindustrien er storforbruker av sjeldne jordarter for polering og for å gi farge og spesielle optiske kvaliteter til ferdige produkter.
  • Digitalkameralinser kan være opptil 50 prosent lantan.
  • Metallene spiller også en rolle i produksjonen av mer effektive og lette fluorescerende lyskilder.
Illustrasjonen viser fotokamera og flatskjerm.

Slik er de ulike metallene i bruk

  • Nedenfor har vi laget en liste med noen flere eksempler på bruken av sjeldne jordarter, fordelt på enkelte av de totalt 17 metallene. 
  • Neodym: Magneter, lasere, militære styringsmekanismer, katalysatorer til biler, raffinering av petroleum, farge i glass, harddisker i PC, hodetelefoner, hybridmotorer

  • Terbium: Permanentmagneter, selvlysende materialer, laserer

  • Samarium: Magneter, permanentmagneter, laserer, stealthteknologi, styringssystemer for våpen

  • Praseodym: Magneter, glassfarge, lasere

  • Gadolinium: Magneter, røntgenrør, laserer, MRI-kontrastvæske

  • Dysprosium: Permanentmagneter, hybridmotorer, lasere

  • Europium: Farge i TV- og PC-skjermer, sparepærer, selvlysende materialer

  • Scandium: Sparepærer og lette aluminiumslegeringer

  • Yttrium: Rødfarge i fargeskjermer, selvlysende materialer, metallegeringer og mikrobølgefiltre

  • Cerium: Metallegeringer, katalysatorer til biler, raffinering av petroleum, farge i glass, poleringsmiddel

Les mer

Det grønne skiftet

Bruken av sjeldne jordarter vokser i dag raskest i de sektorene som er knyttet til det grønne skiftet, og det er de «magnetiske sjeldne jordartene» som har høyest markedspris.

Eksempelvis gjelder dette neodym, som brukes for å gi magneter bedre styrke og varighet enn tradisjonelle ferrittmagneter. Både moderne elbiler og nye vindturbiner er storforbrukere av såkalte neodymmagneter, eller permanentmagneter.

Økt ytelse og bedre varighet gjør magnetene også ideelle for små elektroniske komponenter i IT-teknologi, noe som har muliggjort tiår med datamaskindrevet innovasjon.

Illustrasjonen viser forsvarsmateriell i form av jagerfly, hangarskip og ubåt
Ifølge Congressional Research Service inneholder et F-35-fly 417 kg REE (sjeldne jordarter), en destroyer i Arleigh Burke-klassen inneholder 2,4 tonn, og en ubåt i Virgina-klassen rommer over 4,0 tonn REE.

Forsvarsmateriell

I tillegg til at mineralressursene som finnes i Fensfeltet er viktige bestanddeler i grønn teknologi, er de også sentrale for produksjonen av store deler av NATOs forsvarsmateriell.

Eksempelvis går det med i underkant av et halvt tonn (417 kilo) sjeldne jordarter for å lage ett F-35-fly, ifølge offisielle tall fra Congressional Research Service i USA.

En rekke våpen- og satellittsystemer ville vært dyrere, tyngre og dårligere uten sjeldne jordarter, melder nettstedet airandspaceforces.com.

Graf som viser bruken av utvalgte kritiske råstoffer.
Følg den røde fargen: Illustrasjonen viser strømmer av innsatsvarer og forsyningsrisiko for ni utvalgte teknologier og tre sektorer. Merket rødt ser vi tunge og lette sjeldne jordarter (REE*). Kilde: Europakommisjonen