En gruppe mineraler og metaller regnes om kritiske og strategiske råvarer. Hva vil det egentlig si?
Forfatter: Tor Espen Simonsen
Publisert: 14 nov, 2023
-
Oppdatert: 12 des, 2023
Vi kan si at en råvare er «kritisk» dersom den er av stor økonomisk betydning, samtidig som det er knyttet risiko til forsyningsleddet.
Hva som regnes som kritiske råvarer varierer en god del fra land til land, ut fra de enkelte landenes økonomi, næringsstruktur og sikkerhetspolitiske situasjon. Blant annet er det slik at Norge har en kortere liste over slike råvarer enn det EU opererer med.
Før vi går videre må vi imidlertid definere hva som ligger i uttrykket. Her kan vi ta utgangspunkt i Norges mineralstrategi som slår fast at kritiske råvarer er råvarer som:
Selv om rangeringen av kritiske mineraler henger sammen med behov i hvert enkelt land eller region, er det likevel noen mineraler som går igjen på listene. Samtlige industrialiserte land i verden regner sjeldne jordarter* blant de mest kritiske råvarene. Det er dette som i dag gjør Fensfeltet så interessant og aktuelt.
EU har identifisert en liste bestående av 34 kritiske råvarer. Ikke alle disse 34 råvarene er å finne på den nordiske lista som ligger til grunn for norsk politikk på området:
Litium, grafitt, kobolt, niob, platina, silisium, hafnium, titan, tantal og vanadium, sjeldne jordarter, feltspat, kobber, nikkel og fosfat.
Legg merke til at også niob* er tatt med på Nordens liste, noe som også gjelder for EU, USA og flere andre land og regioner. Niob finnes i Fensfeltet og på 1960-tallet var det gruvedrift og utvinning av niob fra Søve gruver*. Dette kan du lese mer om i vår artikkel om Fensfeltet.
Norge har i dag utvinning på grafitt, silisium og titan, og muligheter for ytterligere utvinning av disse ressursene utforskes.
I Norge er det NGU* (Norges Geologiske Undersøkelse) som har oppgave med å kartlegge landets mineralressurser. NGU har siden 2022 fått et skjerpet oppdrag om å prioritere forekomster av kritiske mineraler.
I dette kartleggingsarbeidet er det særlig lagt vekt på å undersøke kjente nikkel- og kobberforekomster, som også kan inneholde kobolt, samt sjeldne jordarter som altså er høyaktuelt i Fensfeltet.
Fra naturens side er det ikke mangel på kritiske råvarer i verden i dag. Problemet er at utvinning og produksjon er konsentrert om en liten gruppe land, noe som gir høy forsyningsrisiko.
Stigende sikkerhetspolitiske spenninger i verden, stormaktsrivalisering og handelskrig mellom USA og Kina, spiller i stigende grad inn i dette og forsterker risikobildet.
Europa er avhengig av å importere fra 80 til 100 prosent av mange av de mineralene som er definert av EU som kritiske. I veldig mange tilfeller fremstår Kina som den eneste leverandøren.
En stor andel av verdens utvinning og videreforedling av sjeldne jordarter er i dag kontrollert av Kina, og EU er i 2023 100 prosent avhengig av import av disse råvarene. Dette er også bakgrunnen for at EU regner sjeldne jordarter som de mest kritiske råvarene.
Europa forbruker i dag 25 prosent av verdens kritiske mineraler, men produserer bare tre prosent selv.
Både Norge og EU importerer dermed mange viktige mineralressurser fra land vi ikke har sikkerhetspolitiske avtaler med. Dette gjør at råvaretilgang også har en strategisk dimensjon.
I sikkerhetspolitisk sammenheng er enkelte mineraler derfor klassifisert som strategiske råvarer* . Tradisjonelt har dette vært råvarer som er viktige for våpenproduksjon, forsvar og krigføring.
Da EU-kommisjonen la fram sitt forslag til ny mineralforordning (CRMA) i 2023, ble det lansert et utvidet konsept for strategiske råvarer. Begrepet strategiske råvarer dekker her kritiske mineraler som er strategisk viktig for grønn omstilling, digitalisering, samt rom- og forsvarsmateriell.
EUs liste over 34 kritiske mineraler i 2023, inkluderer en gruppe på 16 strategiske råvarer som gis enda høyere prioritet (se tabellen nedenfor).
Fensfeltet.no eies av Nome kommune og Midt-Telemark og Nome utvikling AS (MTNU). Formålet med nettsiden er å gi god og objektiv informasjon om Fensfeltet til alle som er interessert.