Milepæler og fremdrift
Fen og Fensfeltet sett fra Holla kirkeruin.
Fen og Fensfeltet sett fra Holla kirkeruin.

Milepæler: Veien fra undersøkelser til produksjon

Flere næringsaktører har i dag bergrettigheter* på Fensfeltet. Det betyr at de jobber frem mot et mål om å starte opp gruvedrift.   

Forfatter: Tor Espen Simonsen

Publisert: 14 nov, 2023

-

Oppdatert: 11 des, 2023

Kortversjon av denne teksten

  • Flere aktører har bergrettigheter på Fensfeltet og sikter mot å starte gruvedrift, men en beslutning ligger frem tid.
  • Selskapene må bevise at de har en drivverdig forekomst, noe som krever mer enn bare geologisk dokumentasjon.
  • Rettighetshaverne (selskapene) jobber med utfordringer som CO2-nøytral utvinning og naturinngrep, og må ha en plan for håndtering av overskuddsmasser og avfallsstoffer.
  • Ved inngangen til 2024 fokuserer interessentene fortsatt på dokumentasjon, mens Nome kommune avklarer arealbehov for gruveinnslag og tilhørende anlegg.
  • Regjeringens mineralstrategi inkluderer et hurtigspor for å redusere saksbehandlingstiden, i tråd med prioriteringen av kritiske mineraler.
Les mer

Selv om selskapene har en slikt målsetning, ligger en beslutning om oppstart relativt langt fram i tid. 

Først og fremst må selskapene dokumentere at de har en drivverdig forekomst av sjeldne jordarter. En slik dokumentasjon omhandler mye mer enn rent geologiske forhold.

Det er liten tvil om at Fensfeltet rommer store mengder kritiske mineraler. Drivverdighet handler imidlertid også om lønnsomhet, miljøpåvirkning, teknologi og tilgang på nødvendig infrastruktur som transport, kraft, havner og markeder. 

Alle slike forhold må dokumenteres på samme måte som de geologiske forutsetningene. Geologi, økonomi, teknologi og infrastruktur henger selvsagt også tett sammen: 

Finnes det teknikker som gjør det mulig å hente ut sjeldne jordarter på en CO2-nøytral måte og som reduserer naturinngrepene? 

Alt dette er problematikk som rettighetshaverne jobber med og må avklare. Ikke minst må de ha en plan for håndtering av overskuddsmasser (avgang*), eventuelle avfallsstoffer og håndtering av thorium.  

Les mer om:

Forekomsten av sjeldne jordarter på Fensfeltet 

Slik kan gruvedrift på Fensfeltet bli 

Milepæler fram mot en avgjørelse

Ved inngangen til 2024 jobber interessentene på Fensfeltet fortsatt med  dokumentasjon, det vil si kartlegging, undersøkelser og analyser. 

Samtidig jobber Nome kommune med å avklare arealbehov og plassering av gruveinnslag* og tilhørende prosessanlegg og annen industri. 

Parallelt med alle disse løpene kreves det godkjenninger, konsekvensutredninger, og politiske behandlinger. 

I modellen nedenfor ser vi hvordan prosessene er og hvor mange år de ulike trinnene vil ta: 

Grafisk fremstilling av godkjenningsprosessene frem til driftskonsesjon.

Den røde sirkelen (arealavklaring) er der prosessen på Fensfeltet står i dag. Som vi ser vil veien fram til driftskonsesjon ta mange år. I Norge har dette normalt tatt 10 til 15 år. 

Men i regjeringens mineralstrategi er det varslet et hurtigspor som skal korte ned saksbehandlingstiden for de som søker driftskonsesjon. Dette henger sammen med at kritiske mineraler er gitt prioritet i strategien. En lignende strategi er lansert også i EU, der målet er å ha ny europeisk produksjon av sjeldne jordarter på plass innen 2030.

Hurtigsporet skal utvikles ved at Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) etablerer en nasjonal koordinering av  prosjekter for kritiske mineraler, basert på frivillig deltakelse fra kommuner og tiltakshavere.

Detaljene i hvordan hurtigsporet skal se ut er ikke klare høsten 2023. 

Les mer om: 

Fensdagene: En møteplass for alle som er opptatt av Fensfeltet 

Oversikt over viktig dokumenter som Norges mineralstrategi og Nome kommune strategi for Fensfeltet. .