Et radioaktivt grunnstoff som ikke bare brukes til energi og industri, men også som målrettet løsning innen moderne kreftbehandling med alfa-emittere.
Author: Pål Kleffelgård
Published: January 14, 2025
-
Updated: January 14, 2025
Det metalliske og radioaktive grunnstoffet thorium kan ikke bare brukes til å skape energi eller til industrielle formål, men spiller også en stadig viktigere rolle i behandlingen av ulike typer kreft.
På grunn av sine radioaktive egenskaper er thorium i stand til å ødelegge kreftceller. For å gjøre dette blir thorium sendt gjennom et seperasjonssystem som skiller thorium fra radium. Den resulterende radium, som er en alfa-emitter, gir kortdistansestråling som effektivt ødelegger nærliggende kreftceller uten å skade friskt vev. Metoden er også miljøvennlig, ettersom alle kjemikaliene i prosessen resirkuleres, noe som betyr at thorium hele tiden produserer nytt radium. Ettersom thorium har en halveringstid på 14 milliarder år, kan det beskrives som en evig kilde (Herøya Industripark, 2024).
Figuren viser hvordan kreftmedisin bundet til målsøkende molekyler skader kreftceller mer enn friske celler på grunn av den korte rekkevidden til strålingen fra en alfa-emitter (Kjemi-bloggen, 2019).
Illustrasjon av Lise Midtøy.
Ifølge kreftlege Torgrim Tandstad er den store fordelen med denne strålebehandlingsmetoden at den har en svært målrettet effekt og derfor har potensial til å gi færrest bivirkninger hos pasientene (NRK, 2024).
Thor Medical er en produsent og leverandør av alfa-emittere for kreftbehandling, som bruker naturlig forekommende radioaktive nedbrytningsprodukter fra thorium i produksjonsprosessen. Selskapet muliggjør en betydelig endring i kreftbehandling med alfa-emittere for neste generasjons presisjonsbehandling. I oktober 2024 åpnet virksomheten en testfabrikk for produksjon av thoriumbaserte kreftmedisiner på Herøya i Porsgrunn.
Thor Medical mottar et lån på 90 millioner kroner fra Innovasjon Norge, noe som sikrer fullfinansiering av selskapets første kommersielle anlegg, Alphaone. Anlegget forventes å omsette for 400 millioner kroner, med mål om å produsere kommersielt tilgjengelig medisin innen 2025 (Medwatch, 2025).
Kilder: Herøya Industripark (2024), Kjemi-bloggen (2019), NRK (2024), Medwatch (2025).
Fensfelet.no is owned by Nome municipality and Midt-Telemark og Nome utvikling AS (MTNU). The purpose of the website is to provide good and objective information about the Fen Complex to anyone who is interested.